Ud está aquí:
  1. Inici
  2. Visita al museu
  3. Arxiu

Arxiu

L’arxiu del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries custodia l’arxiu personal del seu fundador, Manuel González Martí (1877-1972), amb tipologies documentals ben diverses: una important col·lecció de targetes de visita i fullets, correspondència, manuscrits originals dels seus treballs d’investigació i documents sobre la seua trajectòria acadèmica i profesional.

A aquest fons se suma l’arxiu propi de la institució que es genera amb l’exercici de les funcions del museu i es remunta a 1947 quan González Martí cedí la seua col·lecció privada a l’Estat i el Ministeri d’Educació de l’època adquirí mitjançant compra l’edifici singular que és el Palau del Marqués de Dosaigües per a albergar-la.

Serveis

INFORMACIÓ GENERAL

Adreça

Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries "González Martí"

C/ Poeta Querol, nº 2

Planta 3ª. Arxiu

Horari

De dilluns a divendres de 9:00 h. a 15:00 h, amb cita prèvia a: informacion.mceramica@cultura.gob.es e-mail

CONSULTA DE FONS

L’arxiu ofereix atenció al públic per a la seua consulta tant presencial com per correu electrònic, prèvia identificació mitjançant DNI o similar.

Tota la documentació és de lliure accés excepció feta de:

  • Documentació afectada per la legislació vigent en matèria d’accés
  • Documentació en mal estat de conservació o restauració.
  • Documentació en procés tècnic.

Normes bàsiques de consulta en sala PDF

REPRODUCCIÓ DE DOCUMENTS

Es poden obtenir reproduccions de documents. La còpia estarà subjecta a la legislació vigent en matèria de propietat iintel·lectual.

Les reproduccions se sol·licitaran emplenant l’imprés corresponent per a l’obtenció de fotocòpies, arxius pdf o mitjançant fotografies del propi usuari, prèvia petició al personal de l’arxiu.

L’arxiu es reserva el dret a decidir el mitjà més adequat de reproducció segons l’estat de conservació del document i no es responsabilitza de l’ús de les còpies.

FonsSalto de línea

Àlbum González Martí

Es tracta d’un conjunt de 1358 entrades amb l’inicial al marge superior dret i el nom complet de l’entrada objecte d’interès de Manuel González Martí (1877-1972). Cadascun dels fulls sense enquadernar reuneix materials heterogenis: retalls de premsa, positius de fotografies, dibuixos, caricatures i un llarg etcétera.

Cuerpo Gráfico

Volums amb enquadernació holandesa on es conté documentació heterogènia produïts per Manuel González Martí (1877-1972) al llarg de la seua trajectòria vital vinculats a les seues inquietuts d’estudi i investigació. Aglutinen al seu interior tipologies documentals molt diverses; positius fotogràfics, retalls de premsa, cartes originals, postals, dibuixos, esbossos, apunts. Alguns es dediquen monogràficament a artistes valencians, tals com: Pascual Capuz (1882 -1959), Mariano Benlliure (1862-1947), José Mongrell (1870-1937), Luis García Oliver (1907-1977), José Manaut (1898-1971) la nissaga Pinazo, Joaquín Sorolla (1863-1923), entre d’altres. Igualment també es reuneix informació referent a caricaturistes i humoristes gràfics, com ara: Lorenzo Goñi (1911-1991) o Vicente Ibáñez (1886-1975), entre d’altres.

Correspondència

La sèrie de correspondència comprén tant minutes de González Martí remeses als seus corresponsals i les cartes rebudes durant el seu exercici professional com a director del Museu Nacional de Ceràmica i de manera fragmentària també es reuneixen cartes anteriors a 1954, que ens ofereixen línies d’estudi sobre les seues relacions amb artistes, intel·lectuals i polítics de la societat en què visqué, que cronològicament abarca quasi un segle.

Hemeroteca històrica

S’han reunit i encapsulat retalls de premsa anterior a 1972, probablement escollits pel fundador del museu durant la seua activitat com a director (1947-1972) i vinculats amb l’edifici del Palau del Marqués de Dosaigües, les col·leccions del Museu i les seues pròpies inquietuds intel·lectuals.

Aquest fons està en procés d’ordenació.

PROJECTES EN QUÈ HA PARTICIPAT L’ARXIU

La faceta literària de González Martí (1877-1972) + info PDF

Editató Pinazo 100 + info Nueva ventana

Re(descobrir) Pinazo. Un autor i la seua sala. Producció audiovisual + info Youtube

Participació en Jornadas de archivos de museos. Mirar el pasado para construir el futuro. Museo del Prado, 25 i 26 de febrer de 2019 + info Nueva ventana

Subir