Maria Helena de Lanuza, esposa del III Marqués de Dosaigües, dona la benvinguda als més petits per mostrar-los les diferents sales del seu palau. A la bossa hi guarda una sèrie d'objectes que ens ajudaran a comprendre les peces i les sales del Museu.
Abans d'acomiadar-nos, farem un collage col·lectiu, on col·locarem alguns objectes emblemàtics del palau al lloc de la casa que corresponga. Podrem acabar de decorar-lo i portar-lo a l'escola com a record de la nostra visita.
A més pots descarregar aquest quadern d'activitats per realitzar a casa o a l'aula
Què es feia en cada estada del palau? Durant la visita s'explicaran les diferents estades com a parts d'una casa amb les seues funcions i mobiliari específic. Per a finalitzar, realitzarem una activitat col·lectiva col·locant alguns dels objectes en els llocs adequats de la cas.
Per a preparar la visita o realitzar una activitat a l'aula després de la visita es pot descarregar el quadern de l'alumnat . També es pot usar el recurs digital educatiu d'aquest recorregut.
Què és un alfabeguer? Perquè servia un arcaduz? Explorarem les col·leccions de ceràmica, on seleccionarem una sèrie de peces relacionant la forma amb la funció i l'ús. Cada alumne/a serà responsable d'una peça, que haurà de col·locar segons la seua funció en una pissarra magnètica que reprodueix una casa amb les seues diverses estades. Per a preparar la visita o realitzar una activitat a l'aula després de la visita, es pot usar el recurs digital educatiu d'aquest recorregut.
Hi ha un zoo en el museu? Observant les peces de ceràmica del museu, descobrirem quins animals s'amaguen en elles. Reals, fantàstics, domèstics o salvatges... ens serviran d'inspiració per a dissenyar el nostre plat decorat amb el nostre animal preferit.
Per a preparar la visita o realitzar una activitat a l'aula després de la visita es pot descarregar el quadern de l'alumnat .
Lucrecia Bori, Amelia Cuñat, Pastora Imperio… Al llarg d’un recorregut dialogat, descobrirem a sis dones, presents a les sales del museu, que destacaren com a artistas, cantants, escriptores, col·leccionistes o mecenes. Al taller, reinterpretarem la sala de personatges il·lustres del palau de Dos Aigues col·locant el retrat d’aquestes dones en una maqueta de la sala que podem decorar.
Aquesta activitat està dissenyada per a escolars de 6 a 11 anys.
Quins secrets amaga el palau de Dosaigües? Com es va convertir en museu? Qui eren Manuel González Martí i Amelia Cuñat Monleón? Formarem dos equips: cadascun seguirà un recorregut diferent pel museu amb un joc de pistes que haurà de resoldre. Al final hauran de posar en comú les seues respostes per a resoldre l'últim enigma. "De palau a museu" és un joc col·laboratiu a partir de l'observació, la deducció lògica i la investigació.
Quaderns de l'alumnat
Recorregut 1 "De palau..."
Recorregut 2 "...a museu"
Què ens compta la ceràmica? Els objectes de ceràmica presenten símbols, signes i inscripcions que ens transmeten un missatge. Per equips i gràcies a un joc de pistes, desxifrarem aquests missatges per a descobrir al final què significa la imatge dels tres peixos que apareix en el logotip del Museu. Per a realitzar aquesta activitat el museu proporcionarà un quadern per equip. Es pot també descarregar i imprimir el quadern per a preparar la visit:
També es pot emprar el recurs digital educatiu d’aquest recorregut.
Què passa quan una nova peça arriba al museu? Què fan les persones que treballen en els museus? En aquest taller acompanyarem un socarrat de ceràmica en el seu viatge pel museu, des de la seua arribada fins a la seua exposició a les sales de la segona planta. Participarem per grups en els processos de restauració, registre, documentació i exposició de la nova peça.
Qui són els “personatges il·lustres”? Què significa la portada del palau? Què és el barroc? Al llarg del recorregut resoldrem cinc enigmes que ens ajudaran a llegir les imatges, comprendre què és un programa iconogràfic i reconéixer estils artístics.
Per a preparar la visita o realitzar una activitat en l’aula després de la visita es pot descarregar el quadern de l’alumnat . També es pot usar el recurs digital educatiu d'este recorregut.
Què ens compta la ceràmica? Els objectes de ceràmica presenten símbols, signes i inscripcions que ens transmeten un missatge. Per equips i gràcies a un joc de pistes, desxifrarem aquests missatges per a descobrir al final què significa la imatge dels tres peixos que apareix en el logotip del Museu.
Per a realitzar aquesta activitat el museu proporcionarà un quadern per equip. Es pot també descarregar i imprimir el quadern per a preparar la visita:
També es pot emprar el recurs digital educatiu d’aquest recorregut.
Què és el gènere? Visitarem la planta baixa i planta noble partint del concepte de gènere: a través de les representacions femenines i masculines, reflexionarem sobre les imatges, funcions, rols, estereotips associats al gènere.
A petició del centre, l'activitat pot completar-se amb el taller "Una sala per a les dones. Crea la teua pròpia sala de personatges il·lustres". Més informació: difusion.mceramica@cultura.gob.es
Què passa quan una nova peça arriba al museu? Què fan les persones que treballen en els museus? En aquest taller acompanyarem un socarrat de ceràmica en el seu viatge pel museu, des de la seua arribada fins a la seua exposició a les sales de la segona planta. Participarem per grups en els processos de restauració, registre, documentació i exposició de la nova peça.
Saps distingir una peça tornejada d'una peça modelada? Què és l'esmaltat? És el sorneguer una rajola? Aquest taller ens permetrà respondre aquestes preguntes. Visitarem les sales de ceràmica centrant-nos en les diferents tècniques de conformació (modelat, modelat, tornejat) i de decoració (esmaltat, incisió, excissió, etc.) que podem observar a les peces. A continuació practicarem part d'aquestes tècniques al taller on farem servir el torn amb l'ajuda d'un terrisser.
*Activitat per a grups escolars de nens/es a partir de 4 anys. Els continguts i el discurs s'adaptaran en funció de l'edat i el nivell educatiu.
Maig de 2025
De dimarts a divendres. Horari a concertar amb el museu.
Recorreguts educatius, visites-taller i taller "Objectiu: museu!": de setembre de 2024 a juny de 2025.
Taller de cerámica: a partir de mayo de 2025.
Programa d'activitats 2024-2025
De dimarts a divendres. L'horari és flexible i es concertarà amb el centre educatiu.
Durada de l'activitat: una hora i mitja.
Activitat gratuïta prèvia reserva per correu electrònic: mncas@galipat.es
Horari d'atenció al correu de reserva: de dilluns a divendres de 10 a 15 h.
Reserves a partir del 2 de setembre.
Si voleu visitar el Museu de forma autònoma podeu descarregar, abans de visitar el Museu, aquesta guia de visita de la planta baixa i primera planta per preparar la visita. La guia inclou un joc de pistes i enigmes a resoldre que es pot fer durant la visita de forma individual o per grups.
Dirigit a escolars de 6 a 10 anys.
Disponible en castellà i valencià
.
Abans de visitar el Museu o durant la visita, podeu descarregar els fulls de sala, disponibles en 6 idiomes i el plànol guia del Museu.
El nombre màxim de persones per grup és de 25. La visita en grup requereix reserva prèvia.