N.º inv.: CE4/00056
Aquest oli sobre llenç de marcat caràcter vertical representa la figura de cos sencer d'una clavariessa abillada amb el vestit típic valencià, de manera frontal.
La dona lluïx el vestit valencià i una mantellina d'encaix negre que, subjecta des de la pinta en els cabells, cau sobre els muscles. També lluïx un ventall, una producció típica de la regió. Contrasten el realisme del rostre i decorativisme del vestit de valenciana. La figura de la clavariessa ompli quasi per complet el llenç, que deixa veure darrere altres dames amb mantellines, l'església i els preparatius d'una “mascletà”, potser en la localitat de Burjassot, prop de València.
Constantí Gómez i Salvador (1864-1934) va nàixer a València i es va formar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles, on va coincidir amb Sorolla, Cecili Pla i Salvador Abril. Va cultivar tots els gèneres, però sobretot l'històric i el paisatge. Va aconseguir terceres medalles en les Exposicions Nacionals dels anys 1887, 1892 i 1912, com també un premi a l'Exposició Regional de València de 1909. El Museu Nacional de Ceràmica conserva, entre altres obres, un llenç que representa una “disparà” d'una “mascletà” a Burjassot, on es distingixen amb precisió els morterets que manipulen els pirotècnics.
Peça no exposada.