N.º inv.: CE4/00373
Aquesta estampa es va fer amb les tècniques de l'aiguafort i de l’aiguatinta. L'aiguafort (del llatí “acqua fortis”) és una mescla d'àcid nítric amb aigua que té la propietat de corroir la major part dels metalls. Es va utilitzar a partir del segle XV per a gravar les planxes de coure; al principi com a complement del burí i a partir del segle XVII, com a tècnica pròpia. L’aiguatinta és una tècnica que va sorgir en el segle XVIII amb l'objectiu de recrear en els gravats els efectes de l'aquarel·la i de les aiguades en els dibuixos. La planxa es treballa també amb àcids, però en amplis segments en comptes de fins traços. L'estampació s'ha fet amb tinta bistre.
Es tracta d'una al·legoria del comerç marítim en la qual Pasqual Capuz (1882-1959) ha representat Mercuri, déu romà del comerç, amb el caduceu, el “pétasos” i les sandàlies alades, al costat d'una figura femenina, flanquejats tots dos per dos corns de l’abundància. Els peus reposen sobre una esfera davall de la qual s'han representat dos coloms. Darrere de les figures, s’hi pot observar un navili amb les veles desplegades. En la part inferior hi ha un medalló entre dues volutes sense cap inscripció.
L'obra es pot datar dels anys trenta, ja que l'estil de les figures i dels motius decoratius seguixen la tendència Art Déco.
Pasqual Capuz, pintor, dibuixant i il·lustrador valencià, es va formar a l'Escola de Belles Arts de València. El 1907 es va traslladar a Barcelona, on va desenvolupar realment la carrera d'il·lustrador, cartellista i dibuixant. El Museu conserva el dibuix preparatori per al gravat (Núm. inv. CE4/00374).
Peça no exposada.