Ud está aquí:
  1. Presentació
  2. Camí de Sant Jaume
  3. Camí Primitiu

El Camí Primitiu

Astúries, Camí Primitiu, Catedral d'Oviedo©Dirección General de Patrimonio Cultural del Principado de Asturias

El Camí Primitiu, declarat Patrimoni Mundial el juliol de 2015, és a l'origen del Camí de Sant Jaume, ja que va ser la primera ruta de pelegrinatge documentada i coneguda. El primer itinerari neix a començament del segle IX, quan Alfons II (791-842), el Casto, marxa des d'Oviedo, aleshores cort del Regne, cap al Campus Stellae visitar la tomba de l'apòstol sant Jaume, recent descoberta. Es traça un camí que aprofita les antigues vies de comunicació de l'època romana que els pelegrins recorrien per a visitar les restes del Sant, no sense riscos, ja que la Península era ocupada en gran part pels musulmans.

Amb la construcció de la catedral de San Salvador, Alfons II va voler donar a conèixer al món les meravelles que contenia l'Arca Santa, relíquies que pertanyien a la passió i la mort de Crist, de la Verge Maria, sants i màrtirs. D'aquesta manera, dota el primer itinerari de pelegrinatge d'un segon lloc sagrat i legitima la capital política del seu regne, Oviedo.

Encara que en un primer moment Oviedo rivalitza amb Santiago, posteriorment es configura com una etapa alternativa del camí. Aquest recorregut també va ser utilitzat pels pelegrins que venien pel Camí Francès, que des de Lleó es dirigien a Oviedo per visitar les relíquies de la catedral, «Qui va a Santiago i no visita el Salvador va a casa del criat i no visita el seu senyor», es deia d'ençà l'edat mitjana.

Subir