Ud está aquí:
  1. Presentació
  2. Camí de Sant Jaume
  3. Camí de Liébana

El Camí de Liébana

Cantàbria, Camí de Liébana, Santo Toribio de Liébana. ©Govern de Cantàbria

El Camí de Liébana, declarat Patrimoni Mundial en el mes de juliol de 2015, és un tram del Camí de la Costa que va sorgir amb l'objectiu de venerar els restes de sant Toribi, bisbe d'Astorga, i les relíquies del Lignum Crucis (el fragment més gran conservant de la Creu de Crist reconegut per l'Església) tretes de Jerusalem pel mateix sant. Ambdós objectes de culte i devoció es van traslladar, després de la invasió musulmana, al monestir de San Martín de Turieno (avui Santo Toribio de Liébana) per a protegir-los i custodiar-los. El cenobi, alçat a pocs quilòmetres de la localitat de Potes, és un dels primers monestirs de Cantàbria dels quals hi ha constància documental, ja en el segle VIII. El Lignum Crucis motivava, des de temps immemorials, l'afluència de nombrosos pelegrins atrets pels sanaments mentals suposats que produïa i que troben narrats per diversos cronistes, fins al punt que el monestir va arribar arribar a ser conegut com la petita Jerusalem.

La regió de Liébana va ser, a finals del segle VIII, un dels enclavaments culturals més paradigmàtics del regne d'Astúries, bressol del beat de Liébana, el monjo a qui s'atribueix l'himne O Dei Verbum en el qual figura un dels primers esments a l'apòstol sant Jaume com a patró celestial d'Espanya. Aquest intel•lectual destacadíssim, que va mantenir contactes estrets amb els cercles culturals de la cort carolíngia és, a més, l'autor dels famosos Comentaris a l'Apocalipsi, una de les obres més influents de l'edat mitjana europea. Alhora, de Liébana procedia el monjo Sisnando, que va ser elevat per Alfons III a bisbe d'Íria a finals del segle IX, cosa que va permetre contribuir des d'aquest lloc a potenciar el culte jacobeu.

El monestir de Santo Toribio és, juntament amb Jerusalem, Roma i Santiago de Compostel•la, un dels quatre llocs jubilars del cristians, als quals s'ha afegit recentment Caravaca de la Creu.

L'Any Sant Jubilar de Liébana se celebra quan coincideix en diumenge la festivitat de sant Toribi (16 d'abril). Aleshores, s'obre la porta del Perdó que traspassen els pelegrins per a guanyar el jubileu i obtenir l'esperada indulgència plenària.

Subir