Columna derecha
Ud está aquí:
  1. Presentació
  2. Camí de Sant Jaume

El Camí de Sant Jaume

Santiago de Compostel•la, pòrtic de la Glòria ©Archivo Xacobeo, Xunta de Galicia.

Els pelegrinatges a Santiago de Compostel•la, iniciats en el segle IX amb el descobriment de la tomba de l'apòstol Sant Jaume el Major, van traçar durant segles les sendes que conflueixen a Santiago, on es troben totes les rutes jacobees.

Cap pelegrinatge va arribar a marcar tan intensament el seu camí com el de Compostel•la. Des del relat atribuït a Aimeric de Picaud en el segle XII, recollit en el llibre V del Còdex Calixtí que descriu al detall el seu viatge pel Camí Francès, les cròniques de pelegrinatge han deixat constància dels camins històrics a Santiago de Compostel•la.

En el passat, els camins històrics de Santiago van ser una de les vies de comunicació més influents i reconegudes d'Europa. Van constituir un entramat d'eixos transeuropeus per a la difusió de la nostra cultura comuna, que van aconseguir transformar les pautes de vida social i econòmica d'àmplies regions del nord d'Espanya i van impulsar l'aparició de ciutats i vil•les amb una forta implantació gremial, poblacional i econòmica. Es van conformar com una font de transmissió de cultura i tradicions incessant, de manera que van permetre l'entrada d'estils nous provinents d'altres països que es reflecteixen en les nombroses esglésies, catedrals i construccions civils que el jalonen.

A més del valor espiritual, el Camí de Sant Jaume és, des del punt de vista del seu patrimoni material i immaterial, un dels béns culturals més importants d'Espanya. El Camí Francès i els Camins del Nord d'Espanya també són Patrimoni Mundial des de 1993 i juliol de 2015, respectivament. Els Camins del Nord d'Espanya, declarats Patrimoni Mundial en el Comitè que es va celebrar a Bonn entre el 28 de juny i el 8 de juliol de 2015, completen, en remetre als seus orígens, el fenomen jacobeu representat en el Camí Francès. Les quatre rutes, el Camí Primitiu, el Camí de la Costa, el Camí Interior del País Basc i de la Rioja i el Camí de Liébana, són les més destacades de les que hi va haver al nord d'Espanya vinculades als moments inicials de la història jacobea.

Els camins històrics que es recullen en aquestes pàgines van ser declarats conjunt historicoartístic el 1962 i han aconseguit reconeixements internacionals múltiples entre els quals destaca la declaració com a Primer Itinerari Cultural Europeu en 1987 pel Consell d'Europa, que en 2004 també li va concedir la categoria de Gran Itinerari Cultural Europeu.

El Camí de Sant Jaume va rebre el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2004 per ser «un lloc de pelegrinatge i de trobada entre persones i pobles que, al llarg dels segles, s'ha convertit en símbol de fraternitat i en eix vertebrador de la consciència europea». No en va, el Camí com a via cultural, com a ruta artística, com a calçada històrica o com a sender per a esportistes i turistes, ha estat la «gran avinguda cultural europea de tots els temps».

Subir