Entitats de gestió col·lectiva
Les entitats de gestió col·lectiva de drets de propietat intel·lectual, regulades en el títol IV del llibre III del Reial decret legislatiu 1/1996, de 12 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de propietat intel·lectual, poden definir-se com organitzacions privades de base associativa i naturalesa no lucrativa que es dediquen en nom propi o aliè a la gestió de drets de propietat intel·lectual de caràcter patrimonial a compte dels seus legítims titulars.
Sotmeses a tutela administrativa, requereixen l'autorització del Ministeri per actuar en el compliment de les seves funcions, entre les quals es troben les següents:
- Administrar els drets de propietat intel·lectual conferits, amb subjecció a la legislació vigent i als seus estatuts. Aquestes entitats exerciten drets de propietat intel·lectual, bé de forma delegada pels seus legítims titulars, o bé per mandat legal (drets de gestió col·lectiva obligatòria); persegueixen les violacions d'aquests drets mitjançant un control de les utilitzacions; fixen una remuneració adequada al tipus d'explotació que es realitzi i perceben aquesta remuneració d'acord amb el que s'ha estipulat.
- En l'àmbit de les utilitzacions massives, subscriure contractes generals amb associacions d'usuaris del seu repertori i fixar tarifes generals per la seva utilització.
- Permetre fer efectius els drets de naturalesa compensatòria (per exemple, remuneració per còpia privada).
- Realitzar el repartiment de la recaptació neta corresponent als titulars de drets.
- Prestar serveis assistencials i de promoció dels autors i artistes intèrprets o executants.
- Protegir i defensar els drets de propietat intel·lectual contra les infraccions que es cometin, i acudir en el seu cas a la via judicial.