Serveis al ciutadà Arxius
Dirección de Contacto
Subdirección General de los Archivos Estatales
Plaza del Rey, 1 - Planta Baja
28004 - Madrid
El llatí és un idioma indoeuropeu procedent del Laci, la regió del centre d'Itàlia on es troba la ciutat de Roma. L'expansió militar de l'Imperi Romà i l'aculturació de les poblacions sotmeses a ell va imposar el seu ús en un vast territori del sud d'Europa. Allà va evolucionar, amb el pas dels segles, cap a les llengües de la família “romànica” o “romanç”, com són el castellà o espanyol, el català o valencià, el gallec, el francès, el portuguès, l'italià o el romanès, entre d'altres. A més, tant l'Església Catòlica com les elits intel·lectuals occidentals van mantenir el seu ús fins a èpoques recents en registres formals, normalment escrits, i milers d'estudiants la segueixen estudiant com a llengua clàssica.
El llatí és la matriu de totes les llengües d'Espanya, llevat del basc (i fins i tot aquest n'ha pres també un immens cabal lèxic). Malgrat això, té nombrosos trets lingüístics (declinació de paraules, temps verbals passius, ordre de les oracions) que fan difícil la seva comprensió per qui manca d'una formació específica.
Aquesta llengua predomina en els documents més antics dels Arxius Estatals. Al voltant del segle XIII va començar a donar pas als diferents romanços peninsulars, i des d'aleshores el seu ús va dependre de factors diversos, com són la cultura escrita de cada territori, la formalitat de l'acte o les institucions i persones involucrades. De manera general, pot afirmar-se que la Corona de Castella i Lleó va abandonar el llatí abans que la d'Aragó, els diplomes solemnes ho van fer abans que els ordinaris, i la documentació laica abans que l'eclesiàstica. Fins al segle XVIII la seva utilització va seguir sent habitual.
Aquí s'esmenten alguns dels fons o agrupacions de fons dels Arxius Estatals on poden localitzar-se documents abundants en llatí.