La biblioteca neix pràcticament en paral•lel amb l’arxiu modern, a principis del segle XIX, i s’organitza de manera sistemàtica, com a servei públic, cap a 1930.
El seu contingut abasta les grans àrees temàtiques del propi l’Arxiu: l’arxivística (heurística de les fonts històriques i crítica historiogràfica), i la història (centrada sobretot en l’àmbit institucional, geogràfic i cronològic de la Corona d’Aragó al llarg de l’edat mitjana i moderna europea, història d’Espanya, etc.).
Actualment compta amb més de 26.500 exemplars de monografies; les publicacions periòdiques en curs, arriben als 168 títols, però hi destaca per un singular fons de revistes antigues. A part, compta amb un fons patrimonial antic, procedent de les pròpies institucions històriques que nodreixen l’actual Arxiu de la Corona d’Aragó, i que compren llibres impresos dels segles XVI al XVIII.
Les obres generals i de referència estan instal•lades en la Sala de Lectura, són d’accés directe per als investigadors, i ocupen 115 m/l. La resta del fons, ubicat en un dels dipòsits, arriba als 1.065 m/l., i es serveix mitjançant sol•licitud prèvia en la Sala de Lectura.
Els instruments de descripció estan formats per un cedulari manual d’autors i títols; i per un fitxer manual de matèries; les obres ingressades a partir de 1996 estan disponibles en el catàleg automatitzat de la REBAE (Xarxa de Biblioteques dels Arxius Estatals).
Enllaços relacionats