Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Presentació
  3. Edificis
  4. El palau

El palau

Palau del Lloctinent

L’Arxiu de la Corona d’Aragó conserva documentació dels Comtes de Barcelona i Reis d’Aragó (segles IX-XVIII) i d’altres fons documentals procedents de diverses institucions civils i eclesiàstiques (segles IX-XX). Fou fundat pel rei Jaume II l’any 1318 a les dependències del palau reial, a la plaça del Rei. El palau del Lloctinent o “cuarto nuevo del lugarteniente” fou construït l’any 1550 perquè fos la residència oficial del lloctinent general de Catalunya. Posteriorment, l’ocupà el convent de Santa Clara, i des del 1853 és la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, que compta també amb un altre edifici modern a Barcelona (C/ Almogàvers 77). Ha estat restaurat i rehabilitat l’any 2006.

La torre o mirador del rei Martí fou construïda a mitjan segle XVI com a complement del “cuarto nuevo del lugarteniente” o palau del Lloctinent. Davant les reclamacions dels funcionaris que ocupaven les sales annexes del palau reial, Felip II sentencià que “el mirador nuevo ha de quedar al palacio nuevo”.

Des del 1853, el palau i el seu mirador han estat la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. La torre consta de cinc pisos de galeria oberta. Hi ha un tram de l’escala que encara conserva alguns grafiti del segle XVI.

Subir