Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Fons documentals
  3. Novetats

Novetats de l'Arxiu de la Corona d'Aragó

En els últims anys s'ha desenvolupat un ambiciós programa d'actuació sobre la documentació més valuosa del centre, especialment sobre els registres de la Cancelleria reial (descripció, restauració i reprografia mitjançant microfilm o digitalització). Es poden consultar en línia tots els documents digitalitzats en els últims vint anys, gràcies a haver-ne vinculat la imatge resultant amb la descripció revisada al Portal d'Arxius Espanyols (PARES) Nueva ventana. Aquest any 2023 s'està donant un impuls al projecte.

Actualment s'està duent a terme la revisió de la informació introduïda a PARES els anys anteriors mitjançant l'emmagatzematge dels instruments de descripció manuscrits i mecanografiats existents. Paral·lelament, s'hi afegeixen noves descripcions i se n'amplien les existents d'acord amb les normes internacionals ISAD(G) i ISAAR(CPF), així com les normes de creació de punts d'accés de la Subdirecció General dels Arxius Estatals.

S'estan publicant al portal PARES les descripcions i reproduccions digitals dels pergamins més antics de l'arxiu (fons de la Cancelleria Reial). Fins aleshores són 1.354 documents datats entre mitjans del segle IX i el primer terç del XI. D'acord amb l'ordenació del segle XVIII, es distribueixen pels períodes de govern dels set primers comtes de Barcelona, ​​des de Guifré el Pilós fins a Berenguer Ramon I. Els pergamins tenen orígens diversos. Alguns van pertànyer als comtes de Barcelona i d'altres als comtes de Pallars Jussà, abans de la incorporació d'aquest comtat a la Corona d'Aragó, a finals del segle XII. La major part, però, procedeix del monestir de Sant Joan de les Abadesses, i van ingressar a l'arxiu al segle XVII a conseqüència d'un plet. Entre els documents, destaquen alguns juraments de fidelitat que es compten entre els més antics testimonis romanços al territori, com el que Radulf Oriol va fer al comte Ramon de Pallars al començament del segle XI. Durant els propers mesos es continuarà el projecte de descripció dels pergamins del període comtal fins al final de Ramon Berenguer IV.

Subir