Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Activitats
  3. Activitats realitzades
  4. Vicente Nieto. Fotografies 1936-1967

Vicente Nieto. Fotografies 1936-1967

Vicente Nieto Canedo Pulse para ampliar Vicente Nieto Canedo

L'Arxiu de la Corona d'Aragó presenta una exposició del Centro Documental de la Memoria Histórica de Salamanca, produïda en 2011 amb motiu de la donació del fons fotogràfic Nueva ventana d'aquest autor a l'Estat. La mostra consta de 110 imatges seleccionades entre les més de 5.000 conservades. Instantànies d'un fotògraf que va reflectir la societat espanyola durant la Guerra Civil i les tres dècades posteriors a la mateixa des d'una perspectiva lúdica i costumista.

Vicente Nieto Canedo Nueva ventana (1913-2013), nascut a Ponferrada, es va traslladar als quinze anys a Madrid formant-se laboralment com a tipògraf i taquígraf. Es va afiliar a la Unión General de Trabajadores i les Juventudes Socialistas, fotografiant durant la guerra la rereguarda republicana en la serra de Madrid. En produir-se el cop d'estat el 18 juliol, es va enrolar en la Columna Mangada amb el seu amic Paco Redondo, fill gran de l'alcalde madrileny Cayetano Redondo, mort en combat amb el grau de sergent el 13 de novembre de 1936 en el Puente de los Franceses.Va sofrir presó després de la guerra i no seria fins a 1955 quan va reprendre la seva afició fotogràfica centrant-se en el medi rural i els seus habitants, protagonistes de bona part de la seva obra.

L'acció de la llum sobre els objectes, els desenfocats, la presència del fora de camp o la múltiple direccionalitat de les composicions espacials són recursos mitjançant els quals Vicente Nieto transcendeix el caràcter costumista dels estereotips humans i paisatgístics.

L'exposició, el comissari de la qual és el fotògraf lleonès Amando Casado, s'acompanya d'un catàleg disponible en línia PDF en la seu electrònica del Ministeri de Cultura i Esport i es complementa amb el Video documental “La mirada furtiva”, un recorregut per la vida i obra de Vicente Nieto. Dividit en quatre parts, està accessible en YouTube Youtube

L'exposició podrà veure's en la seu del Palau del Lloctinent des del 17 de novembre de 2020 fins al 25 d'abril de 2021.

Aranjuez, Madrid, 1958 Pulse para ampliar Aranjuez, Madrid, 1958
Cuenca, 1960 Pulse para ampliar Cuenca, 1960
Escalona, Toledo, 1957 Pulse para ampliar Escalona, Toledo, 1957
Hortaleza, Madrid, 1965 Pulse para ampliar Hortaleza, Madrid, 1965
"Paco Redondo". Navalperal de Pinares, Ávila, 1936 Pulse para ampliar "Paco Redondo". Navalperal de Pinares, Ávila, 1936
"¡Buenos días Beatriz!" Pulse para ampliar "¡Buenos días Beatriz!"

Arxiu de la Corona d'Aragó

Palau del Lloctinent
C/ Comtes 2 (Barcelona)
Activitat lliure i gratuïta
Horari: de dimarts a diumenge de 10.00 a 19.00. Dilluns tancat.
Mesures sanitàries COVID-19: aforament limitat; ús obligatori de mascareta.
Subir