Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Activitats
  3. Activitats realitzades
  4. Azaña: intel·lectual i estadista

Azaña: intel·lectual i estadista

Portrait de Manuel Azaña (Athénée de Madrid) Pulse para ampliar Manuel Azaña (Ateneu de Madrid)

L'exposició Azaña: intel·lectual i estadista. Als 80 anys de la seva defunció en l'exili, comença a exhibir-se el 21 d'octubre de 2022 i estarà oberta fins a l'18 de desembre.

Salto de línea La mostra que arriba a l'Arxiu de la Corona d'Aragó és una adaptació de les quals es van fer a la Biblioteca Nacional (17 de desembre de 2020 al 4 d'abril de 2021) i l'Ajuntament d'Alcalá de Henares (1 de maig al 6 de setembre de 2022) i està organitzada per la Biblioteca Nacional, la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica, Acció Cultural Espanyola i el Ministeri de Cultura i Esport.

Salto de línea En l'exposició es presenta una imatge completa de Manuel Azaña, en la seva triple dimensió: humana, intel·lectual i política, subratllant, a més de la seva labor com a ministre, cap del Govern i president de la República, la seva condició d'intel·lectual de prestigi.

Salto de línea Azaña: intel·lectual i estadista s'endinsa en tres etapes crucials de la història d'Espanya: la Segona República, la Guerra Civil i l'Exili. En la mostra s'exhibeixen unes dues-centes peces procedents de diferents institucions espanyoles i estrangeres i de col·leccions privades. Per a aquesta exposició s'han rescatat fotografies i vídeos, molt poc coneguts, que permeten acostar-se no sols a la figura i a l'obra d'Azaña, sinó també a la memòria del seu temps.

Salto de línea El jove Manuel Azaña es va involucrar en la vida d'Alcalá fundant revistes i periòdics, d'aquí va fer el salt a l'Ateneu de Madrid, del qual va ser Secretari i President, i des del qual va realitzar una gran labor en defensa de la causa aliada durant la Gran Guerra. Va col·laborar en diferents periòdics, va dirigir la revista España i va fundar la revista literària La Pluma. Va rebre el Premi Nacional de Literatura en 1926 per un treball sobre Juan Valera i va ser un notable traductor de l'anglès i del francès.

Salto de línea En la seva dimensió política, Azaña és un dels principals promotors de l'arribada de la República a l'abril de 1931. Els grans debats del període compten amb la seva destacada, i a vegades controvertida, intervenció: l'Estatut de Catalunya, la Reforma Agrària, la qüestió religiosa o el vot femení. No en va, es va identificar a la República amb Azaña i a Azaña amb la República.

Lloc: Palau del Lloctinent (Arxiu de la Corona d'Aragó), carrer Comtes, 2.

Horari d'obertura: de dimarts a diumenge de 10.00 a 19:00h.

Entrada lliure.

Subir