Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Activitats
  3. Documents per a la història d'Europa
  4. Tractat d'Utrecht (1713)

Tractat d'Utrecht (1713)

La Paz d'Utrecht i el canvi de dinastia a Espanya

El Tractat d'Utrecht és un conglomerat d'acords internacionals signats entre els anys 1713 i 1715 a les ciutats holandesa d'Utrecht i alemanya de Rastatt que va posar fi a la Guerra de Successió Espanyola.

La mort sense descendència de l'últim Habsburg espanyol, Carles II, en 1700, i la designació de Felip d'Anjou, el seu nebot i net del rei de França, va provocar l'enfrontament amb austríacs, anglesos i holandesos que feien costat a l'arxiduc Carles, fill de l'emperador. En 1702 aquests tres països van declarar la guerra a França i a Espanya. Va ser un conflicte internacional per l'hegemonia europea i del comerç colonial.

Pulse para ampliar Felip IV, rei d'Espanya, Jean Ranc, 1723, Museu del Prado
Pulse para ampliar Arxiduc Carles d'Àustria, atr. Andreu Vaccaro, 1706-1707, Museu Palau Mercader

El Tractat va establir un nou ordre europeu: Àustria, Holanda i Anglaterra van acceptar la monarquia borbònica a Espanya, a canvi de la separació total amb França i d'uns avantatges territorials i comercials que van liquidar l'imperi espanyol, preponderant en els dos segles anteriors. Espanya va perdre els Països Baixos, Nàpols, Sardenya, Milà, Sicília, Menorca i Gibraltar, i la supremacia del comerç americà. El vell règim va acabar i es van establir les bases de l'absolutisme francès i de l'imperi britànic.

L'escenari a Catalunya

El suport als Habsburg va ser majoritari en la Corona d'Aragó, on va esclatar la revolta en 1705, any de la proclamació de l'arxiduc Carles com a rei d'Espanya amb el nom de Carles III. On més temps es va mantenir el conflicte va ser a Catalunya. En 1712, abandonats pels anglesos, els austríacs van acordar secretament la sortida de les seves tropes. Els tractats van contemplar l'amnistia pels austriacistes del Principat, però no la continuïtat del sistema administratiu propi. La derrota militar i la implantació del Decret de Nova Planta, és a dir, la uniformització del sistema polític-administratiu centralitzat, van ser les conseqüències immediates de la pau a Espanya.

Pulse para ampliar Amnistia per als austriacistes catalans
Pulse para ampliar Sol·licitud de pervivència del Principat

Els documents de l’ACA

L'arxiu conserva un document relacionat directament amb les negociacions del tractat: l'esborrany del nomenament del marquès de Montnegre, Francesc de Berardo i d’Espuny, com a ambaixador dels Tres Comuns de Catalunya (Braç militar, Consell de Cent de Barcelona i Diputació del General) davant l'emperador d'Àustria i les potències negociadores, amb la instrucció de demanar la pervivència del Principat .

El document va acompanyat de diversos articles del pacte per a l'evacuació de les tropes austríaques de Catalunya. I l'arxiu conserva molts altres documents que testimonien les conseqüències que va tenir la derrota austríaca: persones represaliades, confiscades i exiliades.

Línea horizontal

Bibliografia PDF

Subir