Ud está aquí:
  1. Portada
  2. Activitats
  3. Destacades
  4. Pràctica sanitària femenina en el segle XVII

Pràctica sanitària femenina en el segle XVII

Les pràctiques sanitàries de la dona en l'època moderna eren reconegudes i altament valorades pels seus coetanis. No obstant això, la imatge d'aquestes pràctiques transmeses per les fonts arxivístiques és parcial i estereotipada. En el Dia Internacional de les Dones reivindiquem des de l'ACA el seu treball individual com a llevadores, matrones o guaridores.

Salto de línea En nom propi, detall destacat perquè l'anonimat és una característica universal del treball femení, tres dones: Magdalena Fenollet, Josefa Medina i Joana Ruiz, ens tracen alguns trets de l'atenció sanitària que exercien de manera empírica. Curaven malalties vàries (se cita el “mal de ràbia” o remeis “a les muxeres que pateixen malalties en els pits”) però també tractaven amb gran habilitat fractures i dislocacions de braços i cames. La pràctica sanitària era exercida pels gremis i col·legis de metges i cirurgians, que excloïa a la dona d'una formació reglada. Sense accés a la instrucció formal gremial o en facultats mèdiques, aquestes dones no podien examinar-se i demostrar la seva competència ni aconseguir llicència per a exercir. Aquesta delimitació emmarcava la sol·licitud a les autoritats d'aquestes guaridores en un doble objectiu. Oficialitzar la seva competència mèdica apresa en el si de la família al costat d'àvies i mares. I aconseguir un salari o gratificació, sense que les hi acusés d'intrusisme per part dels metges i cirurgians del gremi.

Salto de línea El seu principal argument és la utilitat pràctica i beneficio sobre la salut que la seva perícia -al·ludeixen algunes que era un do atorgat per Déu- produeix sobretot entre pobres o desnonats. Aquestes fonts arxivístiques testimonien un afany d'igualtat derivada d'una consciència de la seva capacitat i coneixement expert.

Subir